Ο Βασίλης Βουτσινάς είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ενταγμένος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από το 2001. Έχει πολύχρονη προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διδακτική εμπειρία σε διάφορα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα οποία έχει επίσης επιβλέψει πλήθος πτυχιακών/διπλωματικών εργασιών, καθώς και διδακτορικών διατριβών.

Από το 2010 έως το 2020 είναι μέλος του οργάνου διοίκησης του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2016 έως το 2020 Αντιπρόεδρος αυτού. Από το 2018 είναι Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Από το 2009 είναι Δ/ντής του Εργαστηρίου «Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης & Επιχειρηματικής Νοημοσύνης» (MISBILAB), του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στο διάστημα που ήταν Δ/ντής του Εργαστηρίου MISBILAB ανέλαβε ερευνητικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 3.000.000€, στα επιστημονικά πεδία που υπηρετεί το Εργαστήριο MISBILAB, σύμφωνα με το ΦΕΚ 99/Α΄/ΠΔ 112/1999: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Επιχειρηματική Νοημοσύνη και Ειδικά Θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 75 εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά διεθνή περιοδικά και συνέδρια, καθώς και 2 βιβλία. Σχεδόν όλα αυτά τα διεθνή περιοδικά είναι αξιολογημένα πολύ υψηλά στην διεθνή κατάταξη, σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτούς δείκτες απήχησης, ενώ κάποια είναι τα κορυφαία διεθνώς στην περιοχή τους (Artificial Intelligence, Pattern Recognition, Journal of Travel Research, European Journal of Operational Research). Υπάρχουν περί τις 650 αναφορές στις εργασίες αυτές (PorP). Έχει διατελέσει κριτής και μέλος Συντακτικών Επιτροπών σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.