Ο Καθηγητής Βασίλειος Μεγαλοοικονόμου έλαβε το δίπλωμα Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και  Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1991, και το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό του στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Κομητεία Βαλτιμόρης, ΗΠΑ, το 1995 και το 1997, αντίστοιχα.

 

Έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στο Dartmouth College, και στο Temple University και από το 2007 διατελεί  μέλος ΔΕΠ (καθηγητής από το 2012) στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και  Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και επτά κεφάλαια βιβλίων.

 

Η ερευνητική του δουλειά έχει συγκεντρώσει πάνω από 3200 αναφορές και έχει h-index 30. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πληροφορική υγείας, τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου, την εξόρυξη δεδομένων και μηχανική μάθηση, τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, και τα ευφυή πληροφοριακά συστήματα.

 

Ο καθηγητής Β. Μεγαλοοικονόμου είναι μέλος των ερευνητικών κοινοτήτων ACM, SIAM, SPIE και OHBM. Έλαβε το CAREER award από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (Νational Science Foundation) των ΗΠΑ το 2003 για την ανάπτυξη μεθόδων εξόρυξης δεδομένων για εξαγωγή προτύπων από ιατρικές βάσεις δεδομένων.

 

Στις ΗΠΑ έχει υπηρετήσει ως κύριος ερευνητής (PI) ή co-PI σε 8 ερευνητικά έργα που υποστηρίχθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health), το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβανίας και την Lockheed Martin Corporation.

 

Τα τελευταία 10 χρόνια έχει υπηρετήσει ως συντονιστής/επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των έργων FP7 ARMOR, BIOMEDMINE και H2020 FRAILSAFE.