Ο Γεώργιος Στεφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ειδικός στην Αστική Κινητικότητα και την Ενεργειακή Εξοικονόμηση. Η έρευνά του είναι στις Μεταφορές και Θεωρία της Κυκλοφορίας, και στην Τηλεματική των Μεταφορών.

 

Διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα όπου χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. Υπεύθυνος για περισσότερες από 40 συμβάσεις στους τομείς των Μεταφορών και Θεωρίας της Κυκλοφορίας, Τεχνητής Νοημοσύνης στις Μεταφορές, Μοντελοποίηση Μεταφορών, Θεωρία και Εφαρμογές Ελέγχου Κυκλοφορίας, Οικονομική Εκτίμηση Υποδομών των Μεταφορών και Ανάλυση Επιπτώσεων.

 

Ηγήθηκε του πρώτου ευρωπαϊκού Impact Analysis Workshop στις Βρυξέλλες που καθόρισε το πλαίσιο για την εισαγωγή των ITS στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 1997 έχει διευθύνει πλήθος διεθνών ερευνητικών έργων. Ηγήθηκε του σχεδιασμού και της εγκατάστασης του νέου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας και Συστήματος Υποδομής στην Περιφέρεια Αττικής. 

 

Είναι Γενικός Γραμματέας, ITS Hellas. Το 2009 του απενεμήθη η διεθνής διάκριση Intertec-Braun των ΗΠΑ για τις συνολικές συνεισφορές του στα ITS.

 

Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι σε θέματα Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και Υποδομών, Έξυπνων Πόλεων, Μικροκινητικότητας, Ψηφιοποίησης των Μεταφορών, Ευφυών Συστημάτων Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτηρίων, Συστημάτων Σχεδόν-Μηδενικής Ενέργειας Κτηρίων και Κοινοτήτων.