Ο Γιάννης Τζίτζικας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα (α) στο Πανεπιστήμιο της Ναμύρ (FUNDP-Βέλγιο), (β) στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας (CNR-ISTI, Pisa), και (γ) στο Τεχνολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Φιλανδίας (VTT, Espoo).

Ειδικεύεται στα Πληροφοριακά Συστήματα, και συγκεκριμένα στη Διαχείριση Γνώσης και στην Ανάκτηση Πληροφοριών.

 

Η έρευνα του επικεντρώνεται στη σημασιολογική ολοκλήρωση δεδομένων, στην εξερευνητική αναζήτηση, και στην ψηφιακή διατήρηση.

 

Συνυπογράφει 3 βιβλία, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας του έχουν δημοσιευτεί σε πάνω από 150 άρθρα (με κρίση περιεχομένου), που περιλαμβάνουν ανταγωνιστικά συνέδρια και περιοδικά (όπως ACM Computing Surveys, ACM Transactions on the Web, VLDB Journal, IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering, JIIS, JDAPD, ECIR, SIGIR, ISWC, EWSC), του έχουν απονεμηθεί δύο Βραβεία Καλύτερης Εργασίας (στο CIA'2003 και στο ISWC'2007) και άλλα βραβεία.

 

Έχει εποπτεύσει 2 διδακτορικά, 24 μεταπτυχιακές εργασίες και πάνω από 45 πτυχιακές εργασίες. Συμμετέχει ενεργά σε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα (με αθροιστική χρηματοδότηση πάνω του 1,5 εκατ. Ευρώ για το ΙΤΕ-ΙΠ), σε επιτροπές προγράμματος πολλών διεθνών συνεδρίων, και στην οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων.

Από το 2005 συντονίζει την ομάδα Semantic Access and Retrieval Group του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων, και από το 2019 είναι επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής του ΙΤΕ-ΙΠ.

 

Επίσης συντονίζει την Ομάδα Διοίκησης Έργου Διαύγειας και Ανοικτών Δεδομένων (Ο.Δ.Ε.ΔΙ.Α.Δ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ERCIM (the European Research Consortium for Informatics and Mathematics)