Ο Ιωάννης Βασιλείου είναι Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών από το 2009.

Ομότιμος Καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 1987

 

Έχει επίσης διατελέσει Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1987-93) και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,  Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων (1980-87).

Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το 2006 έως το 2009.  Διευθυντής του Εργαστήριου Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 2008.

Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) – τέως Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης -  από το 1985 έως το 1991.

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΗΥΚΥ (Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών – σήμερα ονομάζεται ΗΔΙΚΑ), από το 1996 έως το 2003.

Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2013-2015.

Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Endowment  Trustee) της  Very Large Data Bases (VLDB) Foundation από το 1989 έως το 1995.

Μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου (Board of Directors) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Βιομηχανικές Επιπτώσεις σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο των Ερευνητικών προγραμμάτων  ESPRIT / IST, (“Industrial Impact”.) από το 1993 έως το 1999.

Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Προώθηση των Θετικών Επιστημών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (2000-2016.)

 

Επικοινωνία:  ΤΗΛ 210.772-4374, FAX: 210.772-4376, ΚΙΝΗΤΟ: 6944 565560, e-mail: yv@cs.ntua.gr

 

Ερευνητικά Περιοχές:  Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων και οι Εφαρμογές των σε Επιχειρηματική και Εννοιολογική Μοντελοποίηση, Μεγάλου Όγκου Δεδομένα (Big Data), Πληροφοριακά Συστήματα, Διαδραστική Ανάπτυξη Λογισμικού, Αποθήκες Δεδομένων, Πολιτισμικά Συστήματα, ERP, Συστήματα Πολυμέσων και Επιχειρηματική Ευφυΐα.

 

Επιστημονικός Σύμβουλος  / Αξιολογητής / Εμπειρογνώμων  Κριτής για:

  • την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αξιολογητής προτάσεων στα προγράμματα Esprit, και Information Engineering,  FP,  εμπειρογνώμων  κριτής σε συνεχή βάση για περισσότερα από 25 έργα στο Esprit και το IST.)

  • Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και Διεθνείς  Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς (NSF των ΗΠΑ, NSERC του Καναδά, RCG του Hong Kong, κλπ.)

  • Γενική Γραμματεία Έρευνας του Υπουργείου Ανάπτυξης (προγράμματα ΠΑΒΕ, ΠΕΝΕΔ, ΕΠΕΤ, κλπ.)

  • ΕΛΙΔΕΚ (Πρόεδρος Επιτροπών για Μέλη ΔΕΠ)

  • ΣΕΒ (πρόγραμμα ΜΟΠΠΙΤ)

  • Κοινωνία της Πληροφορίας (Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.)

  • Ερευνητικά Κέντρα, Εταιρείες, Κρατικούς Οργανισμούς, Τράπεζες (Merril Lynch, ΙΒΜ, Citibank U.S.A., Εμπορική Τράπεζα,  ΙΚΑ – Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπ. Δημόσιας Τάξης, ΟΠΕ – Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, ΟΓΑ, Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του Υπ. Εθνικής Οικονομίας, κλπ.)

 

Επιστημονικός Συντάκτης στα: Computer Journal, VLDB Journal, Information Systems,  TOIS (Transactions on Office Information Systems)  της ACM, και IEEE Database Engineering Bulletin.

 

Πρόεδρος, μέλος επιστημονικών επιτροπών, panelist ή  κεντρικός ομιλητής σε πάνω από 150 Διεθνή Πάγια Επιστημονικά Συνέδρια.

 

Διευθυντής Προγράμματος ή Κύριος ερευνητής και συντονιστής ερευνητικής ομάδας για περισσότερα από σαράντα πέντε (85) ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά / αναπτυξιακά έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών.

 

Συγγραφέας άνω των 250 επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλίων