Ο Σπύρος Πανδής είναι συνεργαζόμενος καθηγητής του Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Πήρε το Δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Διδακτορικό του από το California Institute of Technology. Από το 1993 μέχρι το 2004 διετέλεσε καθηγητής και κάτοχος της έδρας Elias στα τμήματα Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής και Δημόσιας Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην πειραματική και θεωρητική μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής.

 

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Διακεκριμένου Νέου Επιστήμονα από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των Η.Π.Α., το βραβείο Ladd για εξαιρετική έρευνα, το βραβείο Tear για εξαιρετική διδασκαλία, τα βραβεία Whitby και Sinclair για την έρευνά του στην ατμοσφαιρικά σωματίδια, το βραβείο Cecil για την συνεισφορά του στην περιβαλλοντική χημική μηχανική και το μετάλλιο Vilhelm Bjerknes από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών.

 

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Αμερικανικής και της Ελληνικής Εταιρίας για την Μελέτη των Αερολυμάτων και σύμβουλος των υπηρεσιών περιβάλλοντος των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Έχει επιβλέψει την διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα 40 ερευνητών και 10 από αυτούς είναι τώρα καθηγητές στις ΗΠΑ, Μεξικό, Ινδία, Ιταλία, Ελβετία, Δανία και Σουηδία.